Projekte të miratuara nga Këshilli Kombëtar i Arkeologjisë

29 Mars, 2018 Njoftime
Këshilli Kombëtar i Arkeologjisë në mbledhjen e fundit shqyrtoi dhe miratoi projektet kërkimore në fushën e Arkeologjisë. Përmes këtyre projekteve do të përfitohet informacion i ri mbi qytetet antike dhe sitet arkeologjike të vendit tonë.

Projektet e miratuara janë:

 1. qyteti antiko-mesjetar i Kaninës,
 2. vijimi i gërmimeve në Antigone,
 3. kërkime në ishullin e Maligradit në Prespë
 4. varri monumental në qytetin antik të Klosit
 5. gërmime arkeologjike në kastrumin e Paleokastrës në Gjirokastër
 6. gërmime në Finiq dhe në Butrint
 7. ndërtimi i hartës nënujore të Bregdetit,
 8. sondazhet arkeologjike në zonën e Nivicës
 9. rikthimi në format 3D i Bylisit,
 10. gërmimet në fortifikimet prehistorike të luginës së Shkumbinit dhe në vendbanimet prehistorike në Skrapar
 11. gërmimet rreth kishës paleokristiane në Hot të Malësisë së Madhe
 12. studimi i qytetit ilir të Zgërdheshit
 13. projekti i Durrësit mesjetar, fortifikimet e Dukajve në luginën e Vjosës,
 14. por edhe rizbulimi pafund i Amantias,
 15. i kalasë së Drishtit,
 16. i gërmimeve në kalanë e Shkodrës,
 17. vijimi i gërmimeve në Orik
Në këtë listë vlen të përmenden disa prej prjekteve të reja, si psh: “Ekspeditë përnjohëse në qytetin antiko – mesjetar të Kaninës dhe në zonën e Vjosës”, “Paleokastra”, “Kalaja e Pecës në Kukës” “Gërmime arkeologjike dhe valorizim turistik i kishës paleokristiane në fshatin Hot (Malësi e Madhe)”, etj., te cilat qëllimeve shkencore e studimore, synojnë kthimin në destinacione turistike të disa prej monumenteve, kështjellave dhe siteve arkeologjike të vendit tonë.
2017 © AKADEMIA E STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE. TË GJITHA TË DREJTAT TË REZERVUARA.